KRONEN®Ziemia do warzyw
KRONEN® Ziemia do warzyw to gotowe do użycia uniwersalne podłoże do warzyw o drobnej strukturze, wyprodukowane ze specjalnie przemrożonego torfu. Zawartość składników odżywczych dostosowana do uprawy rozsady warzyw w pojemnikach i pod osłonami. Spełnia wymagania takich roślin jak: pomidor, papryka, ogórek, sałata, kapustne i inne.
Dostępne w opakowaniach: 50L, 80L
KRONEN® Ziemia BIO do ziół i warzyw wyprodukowana jest ze specjalnej frakcji przemrożonego torfu wysokiego o różnym stopniu rozkładu. Homogenna drobna struktura poprawia wschody nasion oraz wpływa na równomierny rozwój systemu korzeniowego. Wzbogacona jest odpowiednim nawozem wieloskładnikowym zapewniającym równomierny wzrost roślin.
Polecana jest dla takich roślin jak: pomidor, papryka, ogórek, sałata, kapusta.
Wysiew i pikowanie:
Po wyjęciu z opakowania ziemię rozluźnić i w miarę potrzeby lekko nawilżyć. Wypełnić pojemniki równą warstwą podłoża, wysiać nasiona, a następnie przykryć cienką warstwą KRONEN® Ziemi do warzyw lub piasku. Pikowanie roślin przeprowadzamy po około 2-4 tygodniach od wysiewu nasion. Młode siewki wyjmujemy z pojemnika podważając je np. zaostrzonym patyczkiem lub innym narzędziem. Do pikowania wybieramy tylko najsilniejsze roślinki, zabieg ten wykonujemy bardzo ostrożnie trzymając roślinę za liść właściwy, nie za łodyżkę. Następnie umieszczamy roślinkę w nowym pojemniku np. wielodoniczce, w przygotowanym dołku, zwracając uwagę, aby korzonki nie były zwinięte. Obsypujemy roślinkę KRONEN® Ziemią do warzyw i dociskamy podłoże w miarę potrzeby lekko nawilżamy. Pojemniki ustawiamy w ciepłym nasłonecznionym miejscu.
Warto wiedzieć:
Przy pikowaniu należy zwrócić uwagę, aby siewki nie były umieszczone zbyt głęboko.