Zioła są tak dobrze znane, a ich uprawa tak nieskomplikowana, że zwykle wystarczy posadzić je zielonym do góry, a one dalej same sobie poradzą. Jeśli jednak myślimy o zdrowiu i wielkiej przyjemności podjadania chrupiących warzyw, to poważnie rozważmy uprawę przynajmniej kilku z nich. Zapewniam, że jest to możliwe nie tylko na ogrodowych rabatach, lecz również w balkonowych skrzynkach i donicach na tarasach.
Te zbiory będą wprawdzie skromne, a na pewno wyjątkowe i smaczne, ponieważ urosną na podłożu z dodatkiem naturalnego kompostu roślinnego. Jeśli narobiłem apetytu, to teraz podaję listę roślin, które w skrzynkach można zasiać i posadzić. W pierwszej kolejności powinny to być różnokolorowe sałaty, naciowe pietruszki oraz buraki. Te ostatnie uprawiamy na botwinę do barszczu, ponieważ okazałe korzenie raczej w pojemnikach nie urosną. W donicach można sadzić różne pomidory, najlepsze są karłowe odmiany o drobnych owocach, cukinie, oraz ogórki. Te z natury są wspinaczami, więc swojsko poczują się wtedy, gdy ustawimy dla nich podpory. Wczesną wiosną do donic można wysiewać rzodkiewki, sadzić kalafiory, selery i brokuły, a przez całą zimę w kuwetach wypełnionych podłożem BIO do ziół i warzyw uprawiać tygodniowe siewki groszków oraz słoneczników. Są to bez wątpienia najbardziej aromatyczne sałatki na świecie!